İçeriğe geç

Halit Bengü ve Mehmet Cemil Bengü

20. yüzyılın başlarında doğduğu şehir olan İstanbul’dan subay olarak başlayan mesleki yolculuğu, yurdun çeşitli yerlerinde görev yaptıktan sonra Mesudiye’ye yerleşme kararı ile noktalanan Halit Bengü ve onun oğlu Mehmet Cemil Bengü. Mesudiye siyasi tarihinin önemli figürleri arasındadırlar. Yabancı birisinin mesleği sırasında bir yöreyi benimseyip orayı yurt tutması ve kimliğini artık o yöreye bağlaması ender rastlanan olaylardan birisidir. Halit Bengü ve ailesi Mesudiyeli olmuş, hayatları Mesudiye’ye hizmetle geçmiştir.  
HALİT BENGÜ
Halit Bengü, İstanbul doğumludur. Sultan Abdülhamit’in torunlarının öğretmeni olan Danişmendzade Rüştü Bey’in tek oğludur.  Rüşte beyin eşinin ölümüyle çocukluğu acılarla geçmiş, üvey annesini bir türlü sevememiştir. Bir de üvey kız kardeşi olunca ailede çocuklar arasında da geçimsizlik başlamıştır. Rüştü Bey, ailesindeki bu durumun farkındadır. Oğlu Halit’i saraydan bir vasıta da bularak kâtip sınıfından subay yaptırmış ve Lice’ye tayin ettirmiştir. Halit Bey’in aileden kopuşu bu olayla başlamıştır.
Lice’de çalışırken bir Kürt ağasının kızına âşık olmuştur. Kız da Halit Bey’e âşıktır. Adı da Binnaz’dır.  Fakat bir engel vardır. Binnaz, Halit Bey’le birlikte çalışan bir yüzbaşının nişanlısıdır. Birbirini seven iki kişi anlaşınca çıkar yol olarak kaçarak evlenmeyi seçerler.
Halit Bey, kendi geleceğini daha sağlama almak için İstanbul’dan uzaklaşma karar verir. Karadeniz taraflarında daha emin olacağını bildiğinden önce Trabzon’a tayin olur. Sonra da sırasıyla Tokat, Zile derken sonunda Mesudiye’ye atanır. O yıllarda I. Dünya Savaşı bitmiş, ülkenin birçok bölgesi düşman işgali altındadır. Anadolu’da Mustafa Kemal’in başlattığı Kuvva-i Milliye hareketlerine Mesudiyeliler de katılmak istemektedirler. Nitekim Mesudiyeli Serdaroğlu Mustafa Bey,   Erzurum ve Sivas kongrelerine katılmıştır. Mesudiye’nin ileri gelen eşrafı da bu hareketi desteklemektedirler. Aliçavuşoğlu Hami Bey, Aliçavuşoğlu Sami Bey, Aliçavuşoğlu İsmail Bey, Şeriye Mahkemesi kâtibi Raif Efendi gibi kimseler, çok akıcı bir İstanbul şivesi ile konuşan Halit Bey’i sevmişler, kendisinin Mesudiye’de yerleşmesini ve artık kendilerinden birisi olmasını istemişlerdir.  Halit Bey, kızı Semiye’yi,  Serdaroğlu Mustafa Bey’in oğlu Ahmet Bey’le evlendirince akrabalık ilişkileri de başlamıştır.  Oğlu Rüştü de Serdaroğlu Mustafa Bey’in kızı ile evlenmiş, böylece iki aile birbiriyle kaynaşmıştır. Halit Bey ve ailesi artık Mesudiyelidir.  
Halit Bey, Mesudiyelilerin kültürlü insanlar olduğunu ve burada yaşamanın ailesi için de iyi olacağını anladığından artık sürekli olarak Mesudiye’de kalmaya başlamıştır. Mesudiyeli de onu 1920-1924 yılları arasında Mesudiye Belediye Başkanı olarak baş tacı etmiştir.
Halit Bey’in iki kızı, dört oğlu vardır. Semiye’den büyük olan kızı bir subayla evlenip Şam’a gidiyor ve orada vefat ediyor.  Büyük oğul Rüştü Bengü, posta müfettişliğinden emekli olduktan sonra o da Mesudiye’ye yerleşiyor.  İkinci oğlu Celal, devlet malzeme ofisinde çalışıyordu. Üçüncü oğlu İhsan Bengü, uçaklarda telsiz memurluğu yapmıştı.  Dördüncü ve en küçük oğlu Mehmet Cemil Bengü idi.
Halit Bengü, 1941 yılında Mesudiye’de vefat etti. Mezarı Mesudiye merkez mezarlığındadır.
MEHMET CEMİL BENGÜ
Mehmet Cemil Bengü, 1914 yılında Mesudiye’de doğdu.   Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Cenevre Hukuk Fakültesi’nden Hukuk Doktoru derecesi aldı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul İş Mahkemesi Başkanlığı yaptı. Ordu’da ve Mesudiye’de Demokrat Parti’nin kurucuları arasında yer aldı.  İkinci seçimden sonra İstanbul’da belediye meclis üyeliği de yaptı. 14 Mayıs 1954 – 12 Eylül 1957 tarihleri arasında X. Dönem Ordu Milletvekilliği ile 22. Cumhuriyet hükümetinde Devlet Bakanlığı yaptı.
Bakanlığı sırasında Mesudiye’de bir baraj yapılması fikrini öne sürdü ve bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştı. Avukatlık da yapmaktaydı. Almanca ve Fransızca bilen Mehmet Cemil Bengü, devlet bakanlığı yapan ilk Mesudiyelidir.
16 Nisan 1958 günü bir trafik kazasıyla hayatını kaybetti.  Mehmet Cemil Bengü evli ve iki çocuk babasıydı.
Kaynak:Yurdagül Serdaroğlu (Salihi)
Halit Bengü ve Mustafa Serdaroğlu’nun torunu

Kategori:Cemil Bengü. Halit Bengü Mesudiyemesudiye tarihiMithat Baş tarih araştırmalarıordu tarihi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın